Dit zijn wij
Jim is toezichthouder en controleert industriële bedrijven
Wat doet een omgevingsdienst?
Het landelijk stelsel van omgevingsdiensten is ontstaan na de behoefte om handhaving van het milieurecht beter te organiseren en specialistische kennis over de leefomgeving te bundelen. Dat gebeurde naar aanleiding van grote ongelukken, zoals de vuurwerkramp in Enschede en de chemiebrand in Moerdijk. Sinds 2013 bestaan de regionale omgevingsdiensten die taken uitvoeren namens de provincie en gemeenten (bevoegd gezag).
Die taken omvatten vergunningverlening, toezicht en handhaving van milieuwetgeving (bij bedrijven). Daarvoor werken ze nauw samen met de opdrachtgevers, maar ook met andere partijen zoals waterschappen, veiligheidsregio’s en ministeries. Daarnaast heeft elke omgevingsdienst een eigen expertise. Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant is specialist op het gebied van industriële bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen (Brzo). Ook adviseren we en voeren we metingen en onderzoek uit op gebieden als bodem, licht, lucht en geur.
"Altijd op zoek naar de balans"
De rol van de omgevingsdienst als uitvoerend en adviserend orgaan is niet meer weg te denken, nu gemeenten en Provincie zich in steeds meer thema’s moeten specialiseren. Als omgevingsdienst zijn we allang niet meer enkel een uitvoeringsorgaan, maar beschikken onze mensen ook over specialistische kennis waar gemeenten en provincie frequent op terugvallen. We worden gedreven door het streven naar een goede balans tussen regelgeving en bedrijfsvoering en als gevolg daarvan een evenwichtige uitwerking op de economie én leefomgeving. Zowel nu als in de toekomst. Om deze vraagstukken te kunnen overzien ontwikkelen we onze organisatie voortdurend door en zijn we een relevante partner geworden voor regionale en landelijke kennisdeling. Onze expertise ligt op verschillende gerelateerde terreinen, zoals de bodem, stikstof, de zorgvuldige (her)verwerking van bedrijfsafval, energie(besparing), Omgevingswet en metingen en onderzoek. Daarnaast is onze Milieuklachtencentrale dé plek voor inwoners om melding te doen bij geur-, geluids- en lichtoverlast. Kortom, we zetten ons in voor een prettige leefomgeving, waarbij we voortdurend zoeken naar een verantwoorde balans tussen economie en doorontwikkeling enerzijds en zorg voor een duurzaam en leefbaar milieu anderzijds. Alfred Arbouw, directeur
Onze missie
Zichtbaar samen werken aan een schone, veilige en duurzame leefomgeving.
Onze visie
De OMWB is voor de provincie Noord-Brabant en de gemeenten in Midden- en West-Brabant een toegevoegde waarde, het kenniscentrum, de inspirator en de aanjager om hen, samen met ketenpartners, gevraagd en ongevraagd integraal te adviseren over omgevingsvraagstukken. Om de bevoegde gezagen uit te dagen en te ondersteunen om de verantwoordelijkheid te nemen voor een leefomgeving met toekomst voor ons nageslacht.
Aantal opdrachtgevers
Aantal medewerkers
Voor wie werken we?

Onze kernwaarden
Wij zijn omgevingsgericht
Wij volgen politieke, economische, maatschappelijke en ecologische ontwikkelingen, hebben oog voor de samenhang daarvan met ons werk en verbinden onszelf actief met partijen om ons heen..
Wij zijn ontwikkelingsgericht
Wij signaleren proactief nieuwe ontwikkelingen, zijn in staat om te anticiperen hierop en wij zijn innovatief in ons werk.
Wij zijn samenwerkingsgericht
We leveren een actieve bijdrage aan een gezamenlijk resultaat of probleemoplossing, ook wanneer dit niet van direct persoonlijk belang is.
Belangrijke data

13 mei 2000
Vuurwerkramp in Enschede

1 januari 2001
Cafébrand in Voldendam

5 januari 2011
Brand Chemie-Pack in Moerdijk

1 januari 2013
Oprichting omgevingsdiensten