Onze focuspunten voor 2024-2028
In het Gemeenschappelijk Uitvoeringskader (GUK) zijn de afspraken en procedures vastgelegd die bepalen hoe de OMWB van 2024 tot 2028 te werk gaat in de uitvoering van de VTH-taken van het basistakenpakket (toezicht, vergunningverlening en handhaving). Dit zijn de taken die alle deelnemende gemeenten van de regio Midden- en West-Brabant bij de OMWB beleggen.
Het GUK vormt daarnaast een strategisch beleidsdocument waarmee aan verschillende wettelijke eisen wordt voldaan. Het document biedt onder andere een meerjarenprogramma met daarin tien concrete focuspunten. Nieuwsgierig? Op deze pagina lees je er meer over!
Licht
Lichtvervuiling maakt de nacht onnatuurlijk helder door kunstlicht, wat negatieve effecten heeft op mensen, dieren en planten. Nederland is één van de meest lichtvervuilde gebieden ter wereld. De OMWB probeert de negatieve effecten van lichtvervuiling te beperken door onder andere in het toezicht bij specifieke branches hier meer aandacht aan te besteden.
Water
Nederland staat bekend als waterland. De kwaliteit van grondwater, rivieren, sloten en plassen staat voortdurend onder druk en moet worden bewaakt. Dat vraagt om forse inspanningen van alle partijen binnen het waterdomein. De OMWB ziet toe op de afvalwaterlozingen van bedrijven op het rioleringssysteem.
Lucht
Hinder door geur tast de leefbaarheid en het woongenot aan en luchtverontreiniging vormt een belangrijke bron van gezondheidsklachten. De OMWB vervult twee rollen binnen dit thema. Zo proberen we geurhinder tegen te gaan, veroorzaakt door bijvoorbeeld horeca of processen in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast vertalen we doelstellingen uit het Schone Lucht Akkoord (SLA) naar beleid voor onze opdrachtgevers.
Geluid
Geluid is na luchtverontreiniging de milieufactor met de meeste negatieve effecten op de gezondheid. De blootstelling aan geluid (inclusief trillingen) kan leiden tot hinder, slaapverstoring en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De belangrijkste bronnen van geluidshinder zijn wegverkeer, industrie, geluidoverlast van buren, horeca, evenementen en vliegverkeer.
Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
Een zeer zorgwekkende stof is een stof die gevaarlijk is voor mens of milieu omdat deze bijvoorbeeld kankerverwekkend is, onze genen kan beschadigen voor de voortplanting giftig is, of zich in de voedselketen ophoopt. Om een gezonde leefomgeving te behouden willen we emissies van deze stoffen naar lucht, bodem, afvalwater en via afval(verwerking) voorkomen. De OMWB controleert bedrijven op basis van de zogenaamde vermijdings- en reductieprogramma's.
Externe veiligheid
Onder externe veiligheid verstaan we vooral het veilig werken van (risicovolle) installaties. Specifiek over de operationele (proces)veiligheid, het gebruik en op- en overslag van gevaarlijke stoffen en de incidenten. We willen dat de bedrijven hun risicobeheersing op orde hebben zodat het aantal overtredingen vermindert, het aantal incidenten afneemt en de risico’s beperkt worden. De OMWB adviseert bedrijven om de veiligheidscultuur te bevorderen en analyseert incidenten.
Asbest
Bij de sanering van asbest treden bijzonder grote risico’s voor de gezondheid op. Asbestsaneerders en personen in de omgeving kunnen bij slecht uitgevoerde asbestsaneringen asbestvezels inademen en de leefomgeving kan verontreinigd raken. Het doel van de OMWB is om het asbestprobleem verder te verkleinen. Dit doen we onder andere doen met voorlichting, een risicogerichte aanpak en ketengerichte interventies.
Energie
Om klimaatverandering te minimaliseren moet het fossiele energiegebruik verminderen. Hiervoor moeten we zoveel mogelijk energie besparen, gebruik maken van duurzame energiebronnen en de resterende benodigde energie zo efficiënt mogelijk inzetten. De landelijke doelstelling is om in 2030 de CO2-uitstoot met 55% tot 60% te reduceren ten opzichte van 1990 en om in 2050 CO2-neutraal te zijn. De OMWB ziet erop toe dat bedrijven voldoen aan wettelijke energiebesparingsverplichtingen.